Låt verktygen jobba åt dig

2021-nov-03

Read. 3 min.

Låt verktygen jobba åt dig

Många säger att säljare är lata. Jag håller inte med, vi är kundfokuserade, energiska, drivna och målinriktade. Men vi är många som ogillar administration. Därför är det viktigt att omge sig med “rätt” typ av verktyg (system) som kan avlasta oss från de tråkiga arbetsuppgifterna.

För mig är mitt CRM Pipedrive det centrala, sedan försöker jag hitta appar som har en bra integration till Pipedrive. Finns det ingen direkt integration brukar det mesta lösa sig via Zapier.

Men Zapier kan behöva användas till annat än integrationer. Ibland behöver jag utföra beräkningar så då kan jag skicka ut data från Pipedrive, göra beräkningen i Zapier för att sedan skicka tillbaka resultatet till Pipedrive. Allt för att slippa göra detta manuellt samt minimera manuella fel.

I Pipedrive kan man även bygga automationer (likt Zapier). Det är för att ta bort manuella arbetsuppgifter som alltid ska utföras då en trigger utlöser. Kan vara att när ett webbformulär är ifyllt och kontaktuppgifter skapats automatiskt skicka ett mejl till personen utifrån en förutbestämd mall. Eller att när en affär byter fas ändra titeln på affären, skapa en ny aktivitet eller något annat. Här finns flera mallar att tillgå.

Screenshot 2021-12-13 at 08.15.30Pipedrive, Zapier och GetAccept integration

Jag ringer från Pipedrive via en smart koppling till min mobiltelefon, utan extra kostnader (jag knappar aldrig in ett nummer jag ska ringa på min mobil). Jag bokar Zoom, Teams och Meet möten direkt från Pipedrive och självklar så mejlar jag därifrån. Allt för att ha total kontroll över kommunikationen med mina intressenter.

Jag använder Vainu för bl.a prospektering och där kan jag ladda ned en lista av företag som matchar min ideala kundprofil med en knapptryckning. Jag väljer också vilka fält som ska speglas in till Pipedrive. Jag matar ALDRIG in företag manuellt i Pipedrive.

Jag skriver mina offerter i Pipedrives Smart Docs. Självklart använder jag offertmallar där Pipedrive variabler populeras in i den faktiska affären och det manuella skrivandet minimeras. I Smart Docs kan jag använda Google Docs eller Microsoft Word som editor med lagringsplatser på Google Drive eller Onedrive/Sharepoint. När jag är klar med offerten så laddar jag ned en PDF version som sedan laddas upp i GetAccept som också har en utmärkt integration till Pipedrive.

GetAccept hjälper mig att undvika “valley of death”. Tidigare så mejlade jag mina offerter och hade noll kontroll på vad mottagaren gjorde med den eller om de ens öppnat den. Med GetAccept får jag full kontroll och blir notifierad i allt de gör med offerten som öppnar, läst igenom hela, skrivit ut, laddat ned och skickat vidare och kan chatta med personen medan de är inne i GetAccept portalen. Jag vet till och med hur länge de läser varje sida. Inte nog med det, det finns det automatiska påminnelser. Den första om de inte öppnat dokumentet inom en bestämd tid av mig, den sista om de inte e-signerat offerten ett antal dagar före förfallodatumet. Det är så skönt att slippa göra dessa aktiviteter manuellt. Påminnelserna går ut som mejl och SMS (om man vill). Efter e-signering lagras dokumenten i både Pipedrive och GetAccept. 

När arbetet är utfört så skickar jag över informationen från Pipedrive till Visma eEkonomi via Zapier. På så sätt skapas Kund och Artiklar i Visma om de inte redan finns och därefter skapas fakturaunderlaget. Det jag behöver göra är att logga in i Visma, göra en kvalitetskontroll och därefter klicka på knappen Skicka.

Många bäckar små blir en stor å. Min uppskattning är att mina automationer (som jag själv konfigurerat) eller funktioner som mina verktyg innehåller har hjälp mig spara cirka en dag per vecka.

Så istället för att bara anställa fler säljare då ni inte hinner med, börja AUTOMATISERA först.

Med säljträning händer det!

Detta blogginlägg är skrivet av Torbjörn Johansson.

Start wowing buyers and hitting quotas now